Gratis verzending vanaf €20,-

DIY: Sierlijsten op je muur

Gepubliceerd op 17 maart 2021 om 14:05

Na heel lang op zoek te zijn geweest naar een mooi schilderij kwam ik op het idee om sierlijsten op de muur te maken. Het idee spookte al wat langer in mijn hoofd, maar ik wilde ze niet vastzetten met spijkers of montagekit, omdat ik mezelf ken en ik ze er nog makkelijk af wil kunnen halen. Toen ik een dubbelzijdige tape tegen kwam die beloofd dat je er alles mee op kan hangen gaf ik het een kans. En wat denk je.... Dit is echt een product waarvan je nog niet wist dat je het nodig had in je leven! 

 

Wat heb je nodig?

  • Sierlijsten ik heb deze gebruikt
  • Verstekzaag en verstekbak
  • Schildertape
  • Rolmaat
  • Potlood en pen
  • Waterpas
  • Schuurpapier
  • Verf (dezelfde als de muur)
  • Verfspullen (kwast, roller enz.)
  • Dubbelzijdige tape Ik ben gegaan voor deze tape

 

Eerst ben ik op papier uit gaan tekenen wat ik wilde doen. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden. Hoe veel vakken wil je? Hoe wil je de verhouding tussen de vakken? Voor inspiratie heb ik plaatjes gezocht op pinterest. Ook heb ik de lijsten even op gevoel met schildertape op de muur geplakt om te zien wat ik het beste vond passen. Hier zijn een aantal van deze voorbeelden van pinterest plaatjes:

 

Hoe ga je van start?

Ik meette de breedte en hoogte van mijn muur (hoogte: 260cm, breedte: 362cm) en vanuit daar ben ik gaan rekenen.  LET OP! check even waar eventueel stopcontacten of lichtknoppen zitten. Mogelijk moet je hier rekening mee houden.

Je kan ervoor kiezen om alle stukken tussen de vakken even breed te maken, dus zowel onder als boven 15 cm vrij houden en aan de zijkanten en tussen de “vierkanten” ook 15 cm. Dit had ik dan ook als uitgangspunt genomen.

Maar omdat ik wilde dat de onderste vakken in ieder geval boven mijn bank uit zouden komen moest ik het iets anders berekenen. Heb ook een bank voor de muur en wil je net als ik dat de onderste vakken hier bovenuit komen? Lees dan door bij nummer 1. Heb je geen voorwerp voor de muur? Lees dan verder bij nummer 2.

 

1.

Ik meette de hoogte van mijn bank op. Deze hoogte was 81 cm. Daarom wilde ik dat de onderste vakken uit zouden komen op 90 cm hoog. Bedenk voor je zelf even een denkbeeldige scheidingslijn van 90 cm vanaf grond. Door deze scheidingslijn heb ik de muur dus in 2 delen verdeeld. (zie rode stippellijn afbeelding hieronder) Omdat mijn gehele muur 260 cm hoog is heb ik de volgende berekening gemaakt: Hoogte muur - hoogte scheidingslijn. ( 260-90= 170) Vanuit daar kan je gaan rekenen hoe hoog het bovenste vak moet worden. Ik wilde 15 cm tussen het plafond en het bovenste vak en 15 cm tussen de 2 vakken in.

Dat is dus 170-15-15= 140. Mijn bovenste vakken zouden dus 140 cm hoog worden. Bij de onderste vakken wilde ik ook weer 15 tussen de onderkant van het vak en de vloer, Maar let op! Ik heb ervoor gekozen om 15 cm vanaf mijn plint te rekenen. Anders zou de sierlijst heel dicht op mijn plint komen te zitten en dat vond ik niet mooi. Onderste vakken bereken je als volgt: hoogte scheidingslijn - hoogte plint - 15. (90-9-15=66)

 

Het uitrekenen van de breedte is heel simpel. Ik wilde gaan voor 3 vakken, dus dan heb je 4 'lege stukken muur'. 2 stukken aan de zijkanten en 2 stuken tussen de vakken in. Dat is dus 4x15 cm. (=60 cm) Wat je dan doet is: breedte van de muur - lege tussen stukken en dat getal dan delen door het aantal vakken. In mijn geval was dat dus: 362- 60 = 302.  en dan 302: 3 = 100,6.  Al mijn vakken zowel boven als onder zouden dus 100,6 cm breed worden.

2.

De breedte van de vakken bereken je als volgt: Breedte van de muur - 'lege tussen stukken' en dat antwoord dan : het aantal vakken die je naast elkaar wil hebben. Omdat je ik 3 vakken wil heb ik 4 tussen stukken. 2 aan de zijkanten en 2 tussen de vakken in. Ik wil dat deze tussenstukken 15 cm worden dus dat is 4x15 cm = 60 cm. In mijn geval zou dit de berekening dus zijn:  362 - 60 = 302 en dan 302: 3 = 100,6 Mijn vakken zouden dus 100,6 cm breed zijn.

 

Voor de hoogte van de vakken bereken je als eerst dit: hoogte van de muur - 'lege tussen stukken' - hoogte van de plint. 

Bij 2 vakken boven elkaar heb je dus 3 tussen stukken. (3x15cm=40 cm) In mijn geval zou dit dan de berekening zijn: 260 cm - 45 cm - 9 cm = 206 cm

Nu reken je iets anders, omdat er 2 verschillende maten vakken in de lengte zitten. Ik heb het op gevoel 206 cm verdeeld over 2 vlakken en kwam zo uit op 150 cm en 56 cm.

Zagen, schilderen en plaatsen

 

Op de afbeeldingen met de maten zie je ook meteen hoe je de lijsten in verstek moet zagen. Dit doe je in een hoek van 45 graden. TIP VAN FLIP! Doe wat schildertape op de lijn waar je gaat zagen. Zo heb je minder kans dat het hout af breekt en dat zou zonde zijn van de lijst! Wanneer je alle lijsten gezaagd hebt kan je beginnen met het schuren van de lijsten. Ik heb gekozen voor lijsten die al gegrond zijn schuur ik alleen de gezaagde kantjes een beetje glad. Vervolgens schilder je de boel en ben je klaar om ze op de muur te plaatsen! Gebruik bij het plaatsen een potlood om op de muur af te tekenen en gebruik een waterpas, zodat alles mooi recht hangt!

 

 

Heel veel succes! Ik ben benieuwd om jullie eindresultaten te zien!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.